Mindfulness

Bij mindfulness gaat het erom dat je meer in het hier-en-nu leert leven. Hier in het westen zijn we zo vaak aan het rennen in ons hoofd dat genieten van het moment een bijna vergeten kunst is geworden. Hoe vaak laten wij in deze hectische wereld de tijd en ons geluk niet door onze vingers glippen omdat we met onze gedachten op meerdere plekken tegelijkertijd zijn?  Je zit met een vriend of vriendin op en terrasje, maar in plaats van dat je geniet van het gesprek, je cappuccino of de zon op je gezicht, zit je in je hoofd op je werk en bij alle deadlines die je vast niet gaat halen… Lees hier meer.

Ingesleten patronen:
Omdat je je op deze manier ook bewuster wordt van je gedachten, je gevoelens en wat er in je lijf gebeurt, lukt het je ook beter om negatieve patronen te herkennen en te doorbreken. En daarmee bewuster en adequater te reageren op situaties en vooral ook minder te piekeren.

Acceptatie:
Tot slot is het zo dat mindfulness niet alleen draait om concentratie op het nu. Belangrijk is ook dat je in toenemende mate leert om te accepteren dat al die gedachten en gevoelens er zijn,  dat  dat mag. Juist door niet te oordelen, niets te willen oplossen, blijkt er ruimte voor verandering te ontstaan. Bovenal wil ik nog kwijt  -omdat ik weleens merk dat die indruk bestaat- dat mindfulness alles behalve zweverig is!